Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

1. İlaç sektöründeki son yıllarda gözlemlediğiniz değişim ve gelişmeler neler? Bu değişimler, sektör için hangi fırsatları ve zorlukları beraberinde getiriyor?

Son yıllarda daha iyi anlaşıldığı üzere sağlık en büyük değerdir bu nedenle ilaç endüstrisi, bu değere verdiği hizmet kapsamında dünyadaki en önemli sanayiler arasındadır. Hem global olarak hem de ülkemizde sürekli artan taleplerle büyüyen ve sürdürebilir bir pazardır. İlaç sektörü dünyada AR-GE yatırımlarına en fazla pay ayıran ve en fazla yatırım yapan sektörler arasındadır. Dünya nüfusunun artışı, toplumların refah seviyesinin yükselmesi, demografik özelliklerdeki değişimler toplum ihtiyaç ve taleplerini, yaşam koşullarını değiştirmesi ve dünya ekosisteminin de etkilenmesi gibi nedenlerden dolayı insanlarda görülen sağlık sorunları maalesef çeşitlenerek artmaya devam etmektedir. Bu bağlamda ilaç sektörü, hayat standardının artmasında, insan ömrünün uzamasında ve sürdürülebilir bir sağlık sektörünün inşasında oynadığı rol itibariyle kritik öneme sahip stratejik bir sektördür.

Dünyada son yıllarda hızlı bir büyüme süreci içerisine giren ilaç sektörü en yüksek katma değer sağlayan sektörlerin arasında yer almaktadır.
İlaç sanayinde insan sağlığına verilen hizmet nedeniyle sürdürülebilir büyüme ve değişim fırsatları yanı sıra devlet bütçesinden sağlık için ayrılan pay ve ilaç bütçesini yönetebilmek için uygulanan fiyat politikalarından kaynaklı zorlukları da beraberinde getirmektedir.

2. Eczacılık öğrencilerinin eğitim aldıkları fakültelerin, endüstrideki staj ve iş bulma süreçlerine nasıl katkı sağladığını düşünüyorsunuz? Endüstriye adım atarken öğrencilerin hangi becerileri geliştirmesi önemli?

Eczacılık fakültelerinin ilaç sanayinde staj ve istihdam süreçlerine katkısı geçmişle kıyaslandığında daha iyi bir seviyeye geldiği görülmektedir. Fakültelerdeki kariyer günleri etkinlikleri ve bazı fakültelerde uygulanan ilaç sektörüne yönlendirme seçmeli dersleri, yüksek lisans programları sayesinde eczacılık fakültesi öğrencilerinin sektöre ilgileri artmaktadır.

İlaç sektöründe çalışmak isteyen öğrencilerin sektörde staj ve çalışma imkanı arama sürecinde değişik alanların çalışma dinamiklerini öğrenmeye çalışması ve kendilerini geliştirecek seminer, sertifika programlarına katılmalarını öneririm.

3. Akademik eğitim ve meslek pratiği arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Teorik bilgiler günlük pratiğinizi nasıl etkiliyor ve sizce bu konuda geliştirilebilecek alanlar var mı?

İlaçla ilgili en kapsamlı eğitimi oluşturan akademik eğitim içeriklerinin meslek pratiğine uygun hale getirilmek üzere değişim ve gelişimi çok önemlidir. Birçok mesleki alternatif (kamu, ilaç sektörü, devlet kurumları ve akademi vb) içeren eczacılık mesleğini yerine getirirken fakültelerde aldığımız temel bilgilerin üzerine yeni bilgilerin ilave edilmesi kaçınılmazdır.

Teorik bilgilerimiz her zaman pratik eğilimlerimiz etkiler. Örneğin akademik derslerde akıllı moleküllerin etki mekanizması ve eczacılıkta kullanımına ilişkin bilgiler alan bir eczacılık öğrencisinin bu tür ilaçlara ve bu ilaçları pazarlayan bir ilaç firması ile ilgilenebiliir ve bu alanda çalışmak isteyebilir.

İlaç sektörü, kamu ve üniversite işbirlikleriyle akademik eğitim içeriklerinin ve meslek pratik imkanlarının geliştirilmesi sağlanabilir.

Sorularımızı cevaplandırdığı için Ecz. Dicle Balbay’a teşekkür ederiz.