Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

25 Eylül Dünya Eczacılar Günü’nü kutladığımız şu zamanlarda aslında Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun (FIP) kuruluş tarihini kutladığımıza dikkat çekmek isterim. Bu bağlamda FIP gibi eczacılık mesleğini ileri taşımak ve eczacılara her alanda destek vermek için kurulan meslek örgütlerine hep beraber bir göz atacağız. Keyifli okumalar diliyorum.

Eğer henüz üyelik kaydınızı yapmadıysanız şimdi tam sırası. Üyelerimize özel avantajlardan faydalanmak, gelişmelerden ve kampanyalardan hemen haberdar olmak ve size maksimum faydayı sağlayabilmek için her geçen gün yenilerini eklediğimiz hizmetlerimizle mesleğinize katkıda bulunmak için

Meslek örgütleri temel olarak mesleği ve meslektaşların çıkarlarını gözetmek amacıyla kurulan topluluklardır. Bunun yanında bir kamu hizmet veren her mesleğin örgütü, dolaylı yoldan tüm toplumun da gereksinimlerini karşılamak ve kamu yararına hizmet işlevlerini de yerine getirmiş olur. Bu kuruluşlar meslek mensuplarının birincil haklarını gözetmek, mensupların ihtiyaçlarını karşılamak, mesleğin her zaman ileriye taşınması ve gelişmesi için her türlü çalışmayı yürütmekle yükümlüdürler.

Şimdi gelin öncelikle ulusal ölçekte eczacılık mesleği için görev yapan kuruluşları inceleyelim:

Türk Eczacıları Birliği (TEB)

TEB 2 Şubat 1956 tarihinde kurulan, Türkiye’de sayılı ‘kamu kurumu niteliğindeki’ mesleki kuruluşlar arasında yer alan en önemli eczacılık örgütüdür.

 “TOPLUMA, ECZACIYA, KAMUYA İLAÇ OLMAK”

Yukarıda belirttiğimiz vizyonla hareket eden Türk Eczacıları Birliği’nin başta gelen görevleri arasında;

  • İlacın ve eczacılık hizmetinin tek sorumlusu olan eczacıların, ilacın üretiminden hastaya sunumuna ve hasta üzerindeki etkisinin takibine kadarki tüm aşamalarda söz sahibi olmasını sağlamak,
  • Eczacılık mesleğinin, serbest eczaneler ve kamu, hastane, akademi, sanayi gibi tüm alanlarında, istihdamdan özlük haklarına kadar tüm sorunlarına çözümler aramak,
  • Ülkenin ilaç ve eczacılık politikalarına yön verecek beceri, birikim ve güce ulaşması için gerekli yapılanmaları oluşturmak,
  • Eczanelerden verilen hizmetin kalitesini arttırarak toplum sağlığına ve yurttaşların yaşam kalitesine olumlu katkıda bulunmayı rahatlıkla sayabiliriz.

 

Bunun yanında TEB´in çatısı altında görev yapan Türk Eczacıları Birliği Gençlik Komisyonu (TEBGK) vardır. TEBGK ulusal ve uluslararası düzeyde eczacılık öğrencileri arasında iletişim geleneği oluşturma, eczacılık öğrencilerinin çalışma ve  eğitimlerini destekleme, öğrenim kalitesini artırma ve öğrencilere staj imkanı sağlama gibi görevleri üstlenmektedir.

 

Bölge Eczacı Odaları 

TEB´i oluşturan 4 parçadan (Eczacı Odaları, Merkez Heyeti, Yüksek Haysiyet Divanı ve Büyük Kongre) biri olan eczacı odaları, toplamda 56 bölgeye ayrılmıştır. Her bir bölgenin eczacı odası o bölgedeki üyelerinin eczane açılış, kapanış ve nakil işlemleri, eczane nöbetlerinin hazırlanması, önemli gelişmelerinin duyurulması, yeni açılacak eczacılara kredi sağlama gibi rutin işleri düzenlemesinin yanı sıra mesleği tehdit eden muvazaa gibi uygulamalarla yasal yoldan mücadele eder ve eczacılık etiğini korumak için denetimlerde bulunur. Eczanesini açacak her bir eczacının bulunduğu bölgedeki odaya kaydı zorunludur.

Eczacı Kooperatifleri

Eczacı kooperatifleri eczacı ortaklarının ihtiyaçlarının teminini ve dağıtımını sağlayan, eczanelerin ve ilaç sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak ve ortaklarının hak ve çıkarlarını gözetmek gibi görevler üstlenir. Kooperatiflerin en başta gelen görevlerinden bir tanesi ilaç ecza depoları gibi ilaç tedariğidir ancak kooperatifleri ayıran en önemli unsur, ecza depoların da olduğu gibi eczacıları müşteri değil kooperatifin birer paydaşı olmasıdır.

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği´nin verilerine göre şu anda Türkiye´de görev yapan 7 tane eczacı kooperatifi bulunmaktadır:

  • Bursa Ecza Koop. (BEK)
  • Edak Ecza Koop. (EDAK)
  • Eskişehir Ecza Koop.
  • Güney Ecza Koop. (GEK)
  • İstanbul Ecza Koop. (İSKOOP)
  • Çekoop
  • Farmakoop

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), İlaç Eczacılık ve Sağlık Teknolojileri Vakfı( İVEK) gibi vakıf ve sendikalarda mesleğimizin birliği için görev yapan ulusal kuruluşlardır.

Yazımızın başında FIP´e değinmiştik. Peki, uluslararası ölçekte görev yapan eczacılık kuruluşları nelerdir bir de onlara göz atalım.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP)

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) dünya çapında dört milyon eczacı, eczacılık araştırmacısı ve eğitmeni temsil eden bir küresel liderlik kurumudur. FIP’in ana vizyonu; herkesin güvenli ve etkili bir şekilde ecza hizmeti ve ilaçlara ulaşabileceği bir dünya inşa etmek eczacılık biliminin, pratiğinin ve eğitiminin gelişimini destekleyerek küresel sağlığı iyileştirmektir.  İşbirlikleri ve kapsamlı eczacılık ve farmasötik bilimler ağı aracılığıyla, eczacılık mesleğinin gelişimini desteklemek için çalışan, uygulama ve ortaya çıkan bilimsel yenilikler aracılığıyla, dünya sağlık hizmeti gereksinimlerini ve beklentilerini karşılamak amacıyla eczacılık işgücünün gelişimini destekleyen dünya çapındaki en büyük eczacılık meslek kuruluşudur.

Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF)

Dünya genelinde 92 ülkede yaklaşık 500,000 eczacılık öğrencisini ve yeni mezunları temsil eden IPSF, FIP çatısı altında kurulmuş eczacılık ve farmasötik bilim öğrencileri için önde gelen uluslararası savunuculuk organizasyonudur. Bilgi, eğitim ve ağ oluşturma fırsatları sunarak, ayrıca çeşitli yayınlar ve profesyonel etkinliklerle toplum sağlığının iyileştirilmesini teşvik etmektedirler. IPSF girişimleri, kamu sağlığı, eczacılık eğitimi ve mesleki gelişim alanlarına odaklanmaktadır. Bu girişimler, birden fazla kamu sağlığı kampanyası, eczacılık eğitimi ve iş gücü geliştirme konularında araştırmalar, Öğrenci Değişim Programı, uluslararası ve bölgesel etkinliklerin düzenlenmesi ve IPSF bültenlerinin eczacılık eğitimi ve öğrenci değişimi konularında yayınlanması gibi sorumlulukları içerir.

Avrupa Eczacılık Öğrencileri Birliği (EPSA)

EPSA, 35 Avrupa ülkesinde 100,000’den fazla öğrenciyi temsil eden tüm Avrupa eczacılık öğrencileri birliklerinin çatı organizasyonudur. Birliğin vizyonu, Avrupa’daki her eczacılık öğrencisini temsil etmek, ulaşmak ve katılımını sağlamak ve birlikte eczacılık ve sağlık hizmetlerinin geleceğini geliştirmek için işbirliği yapmaktır. Birliğin misyonu ise, öğrenci ve profesyonel düzeyde aktif bir şekilde katılım sağlayarak eczacılığı, bilgiyi ve öğrencileri bir araya getirmek ve kişisel gelişimi teşvik etmektir.

Hem ulusal hem uluslararası ölçekte, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda umarım mesleğimizin sorunlarına ilaç olmak ve onu her zaman ileriye taşımak için birlik ve beraberlik olgusunu daha çok benimseyebiliriz…

Kaynakça

EPSA Online About. (2016, Şubat 10). EPSA Online: https://www.epsa-online.org/about/ adresinden alındı.

ipsf.org/about-us. (2023, Haziran 2). International Pharmaceutical Students Federation: https://www.ipsf.org/about-us adresinden alındı.

Our vision and mission. (2023, Ağustos 3). fip.org: https://www.fip.org/vision-mission adresinden alındı.

teb.org.tr/content/41/Vizyon-Misyon#. (2016, Eylül 29). teb.org.tr: https://www.teb.org.tr/content/41/Vizyon-Misyon# adresinden alındı.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir