
Eczacılar Burada tarafından Hatay Eczacı Odası ile düzenlediğimiz söyleşimizi, 6 Şubat 2023’te Türkiye’yi derinden sarsan depremin ardından eczacıların afet süreçlerindeki kritik rolünü vurgulamak amacıyla gerçekleştirdik.
Etkinliğimizin konuk konuşmacısı Hatay Eczacı Odası Başkanı Ecz. Reşat Menderes Akgöl, sahada yaşadığı deneyimleri ve karşılaştığı zorlukları bizlerle paylaştı.
Afet ve Acil Durum Eczacılığı;
Afet ve acil durumlar için gerekli olan ilaç ve medikal malzeme kılavuzlarını hazırlayan, bu ilaçların ve medikal malzemelerin belirlenmiş sayılarını stokta hazır bulunduran, afet veya acil durumun ortaya çıktığı sıfırıncı saniyesinden itibaren ilaçların ve tıbbi malzemelerin triyaj alanlarına ulaşmasını sağlayan, depolayan, paketleyen, etiketleyen, dağıtımını yapan, ihtiyaç olduğunda sıcak alanda yaralıların triyajını yapan, hastaların öncelik sırasına göre hastaneye sevkini koordine eden, gerektiğinde Temel Yaşam Desteği ve yara bakımı uygulayan, eczacılık fakültesi mezunu olup bu alan için belirlenmiş eğitimleri alarak uzmanlaşan, Afet ve Acil Durum Eczacısı’ nın yaptığı faaliyetler şeklinde tanımlanabilir.
Söyleşide,
- Afet zamanlarında eczacıların rolü,
- Gönüllü eczacıların bölgede hızlı bir şekilde organize olma süreci,
- Eczacılık öğrencilerinin afet farkındalığını arttırma yolları,
- Hatay’daki eczacıların deprem sürecinde yaşadığı zorluklar,
- Sahra eczanelerinin önemi ve gelecekte benzer afetlere karşı daha dayanıklı bir sağlık sistemi kurma stratejileri üzerine önemli değerlendirmeler,
- Kriz anında sağlık hizmetlerinin organizasyonu, ilaç ve tıbbi malzeme temini, afetzedelere erişim süreçleri,
- Eczacıların farkındalığını arttırmak için kurumlar arası iletişimin önemi gibi konular detaylıca ele alındı.
Afet zamanında halkın şifasını sağlayabilmek amacıyla tüm eczacıların birlik içerisinde çalışması ve kişilerin doğru ilaca erişiminin sağlanması sağlık danışmanı olan eczacılara düşen önemli görevler arasındadır. Özellikle sahada görev alan eczacıların yaşadığı lojistik, ilaç tedariki ve koordinasyon sorunları, afet sürecinde sağlık çalışanlarının karşılaştığı güçlükleri gözler önüne serdiğimiz söyleşimizde;afet eczacılığının yalnızca kriz anlarında değil, öncesinde yapılan planlamalar ve dayanıklı bir sistem inşasıyla mümkün olduğu vurgulandı.
Depremden hemen sonra eczanelerin büyük çoğunluğu yıkık ve ağır hasar almış olup geriye kalan eczanelerin kaotik ortamda yağmaya uğraması sonucu eczacı meslektaşlarımız geçici yapılar olan konteyner eczane açma yoluna başvurarak kimseyi ilaçsız bırakmamayı ön planda tutmuş ve bu kademeli süreç boyunca mevsimsel ve altyapı yetersizliğinden kaynaklı birtakım zorlukların üstesinden gelmişlerdir.
Afet eczacılığının önemini bir kez daha gözler önüne serildiği ve toplumsal dayanıklılığı arttırmak adına eczacıların rolünü güçlendirme gerekliliğinin hatırlatıldığı söyleşimize katkıları için Sayın Ecz. Reşat Menderes Akgöl’e teşekkür ediyor, bu vesileyle kaybettiğimiz canlarımızı saygı ve özlemle anıyor, Aziz Türk milletine başsağlığı diliyoruz.