Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

Bu yazımızda çeşitli antibiyotiklerin bakteriler üzerinde nasıl etki gösterdiğinden bahsedeceğiz. Birçoğunun aslında aynı etki mekanizmasına sahip olduğunu ve zamanla bu duruma alışan bakterilerin direnç geliştirmesinden kaynaklı antibiyotiklerin etkilerinin hangi yolla azaldığını göstereceğiz.

Eğer henüz üyelik kaydınızı yapmadıysanız şimdi tam sırası. Üyelerimize özel avantajlardan faydalanmak, gelişmelerden ve kampanyalardan hemen haberdar olmak ve size maksimum faydayı sağlayabilmek için her geçen gün yenilerini eklediğimiz hizmetlerimizle mesleğinize katkıda bulunmak için

Herkesin yakından tanıdığı penisilinle başlayalım. Bakterilerde bulunan PBP (penisilin bağlayan proteinler) yapısının iki alt çeşidi olan PBP1 ve PBP3 bakteride peptidoglikan zincirin oluşmasını ve hücre çeperinin şekil almasını sağlar. Bu durum bakteri yaşamının devamlılığını sağlar. Penisilinler ise PBP’ ye bağlanarak hem peptidoglikan yapısının oluşmasını hem de hücre çeperinin şeklinin sabit kalmasını engelleyerek bakteri yaşamını sonlandırır. Bakteri bu duruma PBP’ lerin penisiline afinitesini azaltarak karşılık verir.

Makrolid ve linkozamidlerde durum biraz daha farklı. İşler ribozomun 50s alt biriminden ilerler. İlaç ribozomun 50s alt birimine geri dönüşlü bağlanır ve oluşacak yeni peptid zincirinin oluşmasını bloke eder. Yeni proteinler oluşamazsa bakteride çoğalma da gözlenemez. Bakteri bunun karşılığında makrolidin bağlanacağı yeri metilleyerek ilacın bağlanmasına izin vermez ve peptid oluşumu devam eder. Tetrasiklinler ve amfenikollerde de buna benzer bir mekanizma ile bakterilerde protein oluşumu önlenir.

Aminoglikozidler, ribozomun 30s alt birimine geri dönüşsüz bağlanarak protein sentezini inhibe ederler. En kolay savunma mekanizmalarından birini kullanan bakteri, bizleri hiç şaşırtmayarak ilacımızın ribozomun 30s alt birimine afinitesini azaltır.

Peki sizce bu savaşın galibi kim olacak? Şu anki halk sağlığının bize verdiği verilere göre bakteriler kazanmış gibi duruyor 😊.

Bizlere düşen de siz değerli okurlarımızı bilinçlendirip bakterilere karşı yeni savaş taktikleri geliştirmektir 😊.

Aklınıza takılan her konuda ECZACILARINIZ BURADA 😊

1 Yorum

    Avatar
  • Çok faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık 👏🏻

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir