Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

24 Ocak Çarşamba günü, eczacılık camiasının değerli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Afife Mat bizlerle bir araya geldi ve çikolatanın geçmişinden günümüze olan etkileyici yolculuğunu tüm detaylarıyla bizlere anlattı.

Antik dönemlerde tanrıların içeceği olarak kabul edilen bu benzersiz lezzet, günümüzde sadece bir tatlı atıştırmalık değil, aynı zamanda sağlık dolu bir mucize olarak da kabul edilmektedir. Çikolatanın tarih boyunca sahip olduğu bu önemli rol, Azteklerin ritüellerinden başlayarak modern bilimin keşifleriyle gün yüzüne çıkan sağlık faydalarıyla birleşiyor. İşte, çikolatanın sağlıktaki etkileyici yolculuğuna dair bir keşif ve anlama serüveni.
Çikolata, tarihi Aztek uygarlığına dayanan ve zaman içinde lezzetin yanı sıra sağlık açısından da değer kazanan bir tatlıdır. Antik dönemde Aztekler, çikolatayı sadece bir lezzet kaynağı olarak değil, aynı zamanda enerji sağlayan bir kaynak olarak da kullanıyorlardı. Bu eşsiz lezzetin fiziksel ve ruhsal olumlu etkileriyle karşılaştılar.
‘’İlk çikolata yapımcıları eczacılar olmuştur. Gıda olmadan önce çikolata ilaç olarak kullanılmıştır.’’
İlaçların kötü tadının maskelenmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Farmakopelere girmiştir. Pek çok çeşidi tedavilerde kullanılmıştır. Vanilyalı çikolata, İzlanda likenli çikolata, salepli çikolata, demirli çikolata…
Son yirmi beş yılda yapılan araştırmalar kakaonun kimyasal bileşenlerini aydınlatmıştır. Kakaoda; lipidler, steroller, ksantin türevleri, mineraller ve flavanoidler bulunmaktadır. Bu bileşenlerin vücutta pek çok etkisi bulunmaktadır.
‘’Çikolata antidepresandır.’’
Günümüzde yapılan araştırmalar, çikolatanın ruh halini iyileştirebileceğini göstermektedir. Kakao, endorfin ve serotonin salınımını artırarak mutluluk hissi yaratabilir.
‘’Çikolata antioksidan etkilidir.’’
Çikolatada bulunan flavanoidler, kateşinler, epikateşinler, prosiyanidinler bu etkide rol oynamaktadır.
Ancak, çikolatanın sağlık faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için özenle seçim yapmak gereklidir. Çünkü çikolata, lezzetin ötesinde bir sağlık kaynağı olabilir.
Kakao nasıl keşfedildi?
İlk çikolata nasıl üretildi?
Çikolatadan bahseden ilk tıbbi metinler nelerdir?
Tıbbi çikolatalar nasıl ortaya çıktı?
Türkiye’de tıbbi çikolata gelişimi nasıldı, ruhsat alan çikolata preparatları nelerdi?
Hangi çikolatayı yemeliyiz?
Günde ne kadar çikolata yiyebiliriz?
Çikolata nasıl saklanır?
Nobel ödülü kazanan ve en çok çikolata üreten ülkeler nelerdir?
E-buluşmamıza katılarak tüm bu soruların yanıtlarını bulabilir ve daha fazlasını keşfedebilirsiniz. Eğer konu hakkında daha fazla bilgi almak veya kendi sorularınızı sormak istiyorsanız, sizi etkinliklerimize davet ediyoruz. Unutmayın, merak etmek güzeldir!

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir