Bangkok, Tayland’da bulunan Chulalongkorn Üniversitesi’nde yapılan tek merkezli prospektif bir çalışmada; topikal steroidlerin video eğitimi sayesinde hasta bakımı sağlayan kişilerin endişelerinin azaldığı ve egzamatöz dermatitli çocuk hastaların tedavi çıktılarının iyileştiği gösterilmiştir. Bu tedavi yöntemi yaygın olarak kullanılmakla birlikte yan etkilerle ilgili endişeler, bakıcılar arasında negatif yaklaşımlara sebebiyet vermektedir.
Çalışmaya Bangkok’ta bulunan King Chulalongkorn Memorial Hastanesi’nden 18 yaş altı hastaların bakımını sağlayan toplam 150 bakıcı katılmıştı. Katılımcılardan egzamatöz dermatit ile alakalı aile öyküsü anketinin yanında görsel analog skalasının da tamamlanması istendi. Ayrıca bu kişiler, Topikal Kortikosteroid Fobi (TOPICOP ©) skorlarına göre değerlendirildiler. Anket tamamlandıktan sonra topikal steroidlerin kullanımı, riskleri ve yanlış kanıları açıklayan 6.5 dakikalık eğitici bir video izletildi. Sonrasında dört hafta boyunca takip edildiler.
Veriler göre; videoyu izlemeden önce hasta bakımı sağlayanların %62.0’ı topikal kortikosteroidler hakkında endişelere sahipti. Bu oran videodan sonra %10.7’ye düştü. Katılımcılara tedavinin olumsuz etkileri hakkında inanışları sorulduğunda videodan önce 43.81 ± 13.45 olan ortalama TOPICOP skoru, 31.85 ± 16.56’ya gerilemiştir (P<0.001). Endişeler ve korkularla alakalı ortalama TOPICOP skoru da videodan sonra 56.22 ± 18.27’den 40.41 ± 18.55 oranına düşmüştür (P<0.001). Ayrıca sonuçlar gösterdi ki ortalama görsel analog skoru, videodan önceki 5.75 ± 2.62 oranına kıyasla videodan sonra 1.57 ± 1.88 olmuştur. (P<0.001).
Araştırmacılar ayrıca hastalara bakım sağlayan kişilere eğitim videolarını izlettikten sonra klinik sonuçların iyileştiği sonucuna ulaştılar. Çalışmadan önce hastaların %8’i alevlenme deneyimi yaşamazken dört hafta sonra hastaların dörtte biri civarında gelişme gözlemlendi. Ayda dört alevlenme yaşayan hasta sayısına baktığımızda çalışmadan önce % 22.0 olan değer, videoyu izledikten sonra % 8.7’ye düşmüştür.
Ekibin vardığı sonuç şu şekildedir: Dört haftanın sonunda video eğitimi, nüks etme oranında, döküntü süresinde ve topikal kortikosteroid kullanım süresinde azalmayla sonuçlanan klinik sonuçlarda pozitif bir etkiye sahipti.
Çeviri Kaynağı: European Medical Journal, “Does Education Improve Outcomes in Children Using Topical Corticosteroids? Education Outcomes in Children Using Topical Corticosteroids – EMJ (emjreviews.com).
: