Eczacılar Burada Platformu olarak düzenlediğimiz E-Buluşmalar serimizde 21 Şubat Çarşamba akşamı Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’i konuk ettik. Prof. Dr. Afife Mat ve Ecz. Ahmet Turhaner moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizde sayın Başer’in başarılarını, farmakognozinin geçmişini ve geleceğini konuştuk. Londra Üniversitesi’nde Farmakognozi doktorasını tamamlayıp Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi anabilim dalında akademik kariyerine başlamıştır. Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi’nin kuruluşunda görev almıştır. Birçok yayını olan Hüsnü Can Başer Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğretim üyesidir ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini yapmaktadır.
Etkinliğimize Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi (TBAM)’ın faaliyetlerinden bahsederek başladık. Daha özgün araştırmalar yapmak için kurulan TBAM araştırma yapmakla kalmayıp dünyanın pek çok yerinden kişilere de eğitim vermiştir. Haftaiçi eğitim verilirken haftasonları da mesleğe yönelik uçucu yağ üretim tesisi, ilaç üretim fabrikası gibi çeşitli teknik geziler düzenlenmiştir. Sayın Başer, ayrıca TBAM ile sadece bilimsel araştırma yapılmadığını, Türkiye’de çalışmayan veya kurulurken yarım kalmış tesislere de yardım edildiğini söyledi. Kısacası uçucu yağ sektörünün gelişmesinde TBAM’ın gözden kaçırılmayacak bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Etkinlikten ilgi çeken sorular ve cevapları ise şöyle:
Türkiye ve diğer ülkelerdeki farmakognozinin ilerleyişi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Amerika gibi çoğu ülkede farmakognozi diye bir anabilim dalı yok. Bu yönden Türkiye bu alanda oldukça gelişmiş ve gittikçe gelişiyor. Sayın Başer Türkiye bitkileriyle ilgili yapılan tüm çalışmaların görülebileceği yeni bir derleme hazırlandığının haberini de verdi.
“Bilgi paylaşıldıkça büyüyor. Bunun için genç arkadaşlarımızı yüreklendirmemiz lazım. Bilim yalnız başına ve sadece laboratuvarda yapılmaz. Yaptıklarını tanıtıp herkese göstermelisin ve fedakarlık gerekiyorsa fedakarlık yapmalısın.”
Farmakognozinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Farmakognozi önü son derece açık bir alan. İnsanlar bitkisel ürünler kullanmak istiyor. Ayrıca kaynağımız doğa olduğu için kaynağımız sonsuz. Ama mutlaka yakın disiplinlerle birlikte çalışılmalı.
Akademik başarılarının yanında sosyal hayatında da oldukça başarılı olan, gitar çalmaktan keyif alan Hüsnü Can Başer ‘den küçük bir tavsiye alarak etkinliğimizi bitirdik.
“Başarılı olabilmek için sadece bilim yapmak yetmez. Mutlaka müzik, resim, dans gibi bir uğraşınız olmalı. Bilimi sanatla bağdaştırmalıyız.”
Bitkilerin dünyasından bahsedip farmakognozi sevenleri mutlu ettiğimiz bu etkinlikte Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer’e ve katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Birbirinden keyifli farklı konulardaki E- buluşmalarımıza hepinizi bekliyoruz.