“Eczacılar Burada” platformunun ‘Öğrenciler Soruyor, Profesyoneller Cevaplıyor’ e-buluşmalar serisinin 17 Haziran Cumartesi günü gerçekleşen oturumunda konuğumuz genç araştırmacı Dr. Eczacı Yasemin Kübra Akyel oldu.
Programın birinci bölümü, konuğumuzun TÜBİTAK’ın doktora sonrası araştırma bursuyla 2 yıllık bir süre için gittiği Amerika’daki North Carolina Üniversitesi Aziz Sancar Araştırma Laboratuvarı’ndaki çalışmalarını anlatmasıyla başladı. Uzun bir değerlendirme sürecinden sonra bilimsel çalışmalar yapmak üzere kabul edildiği Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar adıyla oluşturulan laboratuvarda yüksek motivasyon ve tempoda ilerleyen çalışmaları bizimle paylaştı.
Lisans yıllarından itibaren kendisine koyduğu hedefi yakalayabilmek için bir plan ve program dâhilinde çalışabileceği farklı alanları deneyimledi. Başarıya giden yolda adım adım ilerleyerek ve belli bir disiplin çerçevesinde eczane, hastane eczacılığı, ilaç firmasında ruhsatlandırma departmanı, Almanya’da klinik eczacılık gibi birçok farklı alanda staj yaparak neye ilgi duyduğunu ve neyi sevdiğini anlamaya çalıştı. Sonra kariyer yolculuğunu kendisine en yakın bulduğu alanlar olan klinik eczacılık ve farmakoloji üzerine kurguladı. Çalışmaktan, çaba sarfetmekten ve hedeflerine ulaşmaktan korkmayan bir birey olarak hedeflerini gerçekleştirmeye çalıştı.
Kendisine bilim insanı olma kapısının aralanmasını sağlayan motivasyonlar (merak, keşfetme arzusu, bilgiye olan açlık ve dünyayı daha iyi anlama isteği) ise onu Dünya’nın sayılı bilim yuvalarından birine araştırma yapmaya taşıdı. Bilim alanında çalışmayı seçti çünkü bilimin; doğayı, evreni ve insanları daha iyi anlamak için en güçlü araç olduğunu düşünüyordu. Sorunları çözmek, yeni keşifler yapmak, bilgiyi ilerletmek ve topluma fayda sağlamak için çalışmayı seviyordu.
Bilim insanlarının motivasyonu, merak duygusuyla başlar. Bir fenomeni veya sorunu anlamak için derinlemesine bir ilgi duyarlar ve onu daha iyi kavramak için araştırmaya yönelirler. Merak, bilimsel yöntemle sorulara yanıtlar bulma yolculuğunun temel taşıdır.
Akyel de zorunlu stajların dışında gönüllü stajlar da yaparak tüm alanları tecrübe ettikten sonra kendine en uygun alanı seçti. Mezuniyet sonrası başta Prof. Dr. Alper Okyar olmak üzere hocalarının görüşünü alarak farmakoloji doktora eğitimine karar verdi. Prof. Dr. Alper Okyar hoca ile hem Koç Üniversitesi hem Bezm-i Âlem Üniversitesi hem de İstanbul Üniversitesi’nde araştırmalar yaptı.
Programın ilk bölümündeki sunumunu, kariyer hedeflemesi sürecinde olan meslektaşlarına yardımcı olabilecek yaşamı boyunca edindiği prensipleri paylaşarak bitirdi:
- Kendini tanı,
- Ne istediğini bil,
- Karşına çıkan zorlukları daha kolay aşmak için sevdiğin işi yap,
- Mücadele etmekten kaçma,
- Hayatı anlamlandıracak bir şeyler bul,
- Yaptığın işi en iyi şekilde yap.
Programın ikinci bölümde ise katılımcıların Sayın Akyel’e yönelttiği bazı soruları ve konuşmacımızın bu sorulara verdiği yanıtları sizlerle paylaşmak istiyorum:
- Bulunduğunuz laboratuvarda farklı ülkelerden/coğrafyalardan insanlar çalışıyor. Kültürler arası çatışma ya da benzer sorunlarla karşılaştınız mı?
- Aksine ben bu farklılığı bana sunulan bir zenginlik gibi düşündüm. Farklı kültürlerden insanlarla çalışmak insanı çok hızlı geliştiriyor.
- Hayattaki İyiki’leriniz nelerdir?
- Sağlıklı ve mutlu bir aile ortamında büyümüş olmak
- Hayatta keşkeleriniz var mı?
- Hiç keşkem yok.
- Bu alana yönelecek öğrencilere neleri takip etmesini önerirsiniz?
- Mesleki ve kişisel gelişimlerine besleyecek kaynakları dolayısıyla ilgi duydukları alanla ilgili gelişmeleri takip etmelerini tavsiye ederim.
Soru&Cevap bölümünün sonunda Akyel’in eczacılar için Dünya’ya açılmanın ve farklı alanlarda çalışabilmenin gereklilikleri hakkında görüşlerini bildirmesiyle etkinliğimiz sona erdi. Sayın Dr. Ecz. Yasemin Kübra Akyel’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Diğer etkinliklerimizde görüşmek üzere.
Sağlıcakla kalın.