Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

1 Kasım’da ISPE Türkiye Sağlık Bilimleri derneğinden iki değerli konuğumuzla zoom toplantısı gerçekleştirdik. İlknur Gümüşeli Hırçın ve Emrah Ergörül konuklarımız bize ISPE ve eczacılık kariyer yolculuğumuzda değerli açıklamalarda ve tavsiyelerde bulundular. (International Society for Pharmaceutical Engineering) dünya çapında ilaç endüstrisini bir araya getiren bir oluşumdur. 40’ı aşkın şubesi ve 20.000 nin üzerinde bireysel üyeleri vardır. Kar ve pazarlama üzerine değil, teknik bilgiler öncülüğünde bir vizyon benimsemiş bir topluluktur. Türkiye 2005’te kurulmuştur ve kurulma amacı ilaç sanayi profesyonelleriyle tedarikçileri buluşturmaktı. Kurulduğu ilk dönemden itibaren bünyesinde çok sayıda akademisyen bulundurmuştur bu yönden eğitim ayağı bağlantısını da koruyarak günümüzde de faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Yılda 2 kez eğitim semineri vermeyi hedef edinmişlerdir ve bu buluşmalarda reklam değil teknik bilgi sunmak ana esastır. Eğitim ve teknik bilgiyi önemsemektedirler ve 2007 yılında da bu gaye doğrultusunda İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde ilk kez İlaç Mühendisliği dersi vermişlerdir. İlaç sektöründe ilaç mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır ve istenen “Mühendislik bilinci kazanmış eczacılardır.”

ISPE Türkiye ülkede gösterdiği başarıdan dolayı 2007 yılında yılın ülke şubesi ödülünü ilk kez almıştır ardından 2016 yılında da yine yılın ülke şubesi ödülünü faaliyetlerinin takdiri sonucu almaya 2.kez hak kazanmışlardır. 2008 yılında İlaç Üretim Teknisyeni yani ilaç üretiminde önem arz eden mavi yakalıların kazandırılması için faaliyet göstermişlerdir. Bu doğrultuda MEB’e danışılıp onaylarını almaları sonucu Kadırga Mesleki ve Teknik Endüstri Meslek Lisesinde buna yönelik dersler verilmeye başlanmıştır. Tecrübeli üretim teknisyenlerine ihtiyaçtan doğmuş bir fikirdir ve bundan sonra eğitim içeriği de zenginleştirilerek bu anlamda gerçekten bilgili öğrencilerin ve geleceğin ilaç sanayisinde rol oynamalarında bu alanda destek olunmuştur ve bu günümüzde de bu şekilde daha da geliştirilerek devam etmektedir.

Yine 2009 yılında Öğrenciler Birliği yılın öğrenci birliği ödülünü almıştır.

ISPE üyeliği çok sayıda kaynağa erişim,ISPE ve kapsadığı konular üzerine düzenlenmiş dergiler ve kaynaklara direkt erişim ve network açısından da epey önemli bir kriter olan 20.000 civarında FDA’den de dahil olmak üzere çeşitli alanlardan farma profesyonellerine ulaşmayı sağlaması cazip kılan bazı nedenleridir.

Türkiye İlaç Sanayisinde de ISPE nin topladığı veriler doğrultusunda ihracatın artarken ithalatın azaldığı görülmüştür.Bu global anlamda ülkemizin rekabette daha iyi bir konuma geldiğini göstermektedir. ISPE de bu doğrultuda çalışmaktadır ve eczacıları ve eczacı adayı öğrencileri endüstride daha çok görmeyi dileyen ve bu amaç doğrultusunda bu konferansları vermektedir. Bilgi ve tecrübelerini bu yolla aktarmayı benimsemişlerdir. ISPE Türkiye bünyesinde daha çok eczacılık öğrencisini görmek istemektedir ve bu doğrultuda öğrencilerin kendileriyle iletişimde olmalarını ve üyelikle de bunu görmek istediklerini ilettiler. Öğrencilere daha avantajlı fiyatlar doğrultusunda üyelik sağlamak istemektedirler. Ve yine ISPE öğrencileri birliği üyelerini de artırmak istemektedirler bu amacı benimsemek ve ortak paydada buluşmak isteyen öğrencilerin de kendi üniversitelerinde temsili birlikleri açmaları için görüşmeleri ve kendileriyle irtibat halinde kalarak bunu memnuniyetle destekleyeceklerini ilettiler.ISPE öğrenciler birliği etkinliklerine de diğer üniversitelerin öğrencileri etkinleri takip ederek katılım gösterebilirler.

Endüstri stajında karşılaşılan referans istenmesi gibi zor durumlarda da ARGE üretimden daha çok kalite kontrol gibi görev almanın ve bu birimlere başvurulmasının bu durumu kolaylaştıracağını ilave ettiler. Endüstri stajına ve genel olarak ilaç endüstrisine ilginin arttığı görülmektedir.Bu ülkenin ilaç anlamında gelecekte dünya çapında kekten daha fazla dilim alacağı anlamına ve söz sahibi konuma gelebileceği gibi güzel ümit verici durumları doğurmuştur.

Kendilerine ve ISPE /ISPE Türkiye’ye; Ahmet Turhaner hocamıza ve katılımcılarımızın tümüne çok teşekkür ederiz. Sonraki etkinliklerde tekrardan görüşmek üzere esen kalınız.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir