Kanser muhtemelen sizin de bir yakınınıza, tanıdığınıza dokunmuştur. Tanı alındıktan sonra birçok insan acaba öncesinde ne yapabilirdik diyor, hastanın yakınları kendisini geçmişe dönük bir sorgulamanın içinde buluyor. Artık hastalığın önlenmesine ilişkin hiçbir müdahalemizin olamayacağı bu süreçte kafamızın içinde acaba düşünceleri uçuşuyor. Bunu kişisel tecrübemden biliyorum. Bir başka sorgulama da mevcut soruna yönelik acaba en iyi doktor hangisi, en iyi tedavi hangisi gibi araştırmaları içeriyor. Neyse ki tıp ilerledi, neyse ki artık bazı kanser türleri için çok iyi tedaviler var, ama bize eğitimimiz sürecince öğretilen en önemli şeylerden biri hep önleyici tıp ve erken tanının önemi oldu. İlerleyen tıbba rağmen hala bazen geç kalmış olabiliyoruz. Kanser dünyada ve Türkiye’de en önemli ölüm sebeplerinden biri. Maalesef Türkiye’de ikinci sıradaki ölüm sebebi. Kanser olgularının %30 – 50’si önlenebilir. Önleyebiliyorsanız önlemek, önleyemediyseniz erken tanı en etkin çözüm.
Bir yakınınız kanser olduğunda geçmişe dönük sorguladığınız şeyler için artık yapılabilecek bir şey yok, ancak sizin için yapacak bir şeyler olabilir. Acaba bu konuda siz kendiniz için gerekenleri yapıyor musunuz?
Mesela kansere neden olan risk faktörlerini biliyor musunuz? Biliyorsanız bu konuda harekete geçiyor musunuz?
Önlenmesi sağlıklı yaşam ilkelerinin takibi ile mümkün olabiliyor. Hemen hepiniz bu ilkeleri biliyorsunuzdur. Peki bu ilkeleri takip ediyor musunuz?
Eğer bu yazıyı buraya kadar okuduysanız sadece şu iki konuda harekete geçmeyi düşünün.
- Sigaranın kansere neden olduğunu biliyorsunuz. Sigara içiyorsanız eğer, sigarayı kanser tanısı almadan önce bırakmayı düşünür müsünüz? Düşünmüyorsanız, sizin bu tanıyı almayacağınıza mı inanıyorsunuz? Bir tanıdığınız yıllarca sigara içti ve kanser olmadı mı? Eğer bu gibi tekil örneklere dayanan temelsiz bir inancınız varsa, bilin ki sigara sizin tanımadığınız birçok insanda kansere neden oldu. Size olmaması için bir neden yok. Bugün olmaması yarın olmayacağı anlamına gelmiyor. Ertelediğiniz bu iş bir soruna neden olduğunda, o sorun çok daha büyümüş olarak karşınıza çıkacak. Kanser değilse de başka bir hastalık olarak belki de.
- Erken tanının öneminden bahsetmiştim. Ülkemizde de ücretsiz yapılan kanser tarama programları kapsamında, kanser taraması yaptırdınız mı? Mesela, kadınlar için rahim ağzı kanseri, ya da meme kanseri taraması. Hem kadınlar hem de erkekler için bağırsak kanseri taraması. Eğer hemen yaptırmayacaksanız bile aşağıdaki linklerden konuyu okuyun. En azından şu anda hiçbir şey yapamasanız da okuyarak harekete geçmiş olacaksınız. Sonrasında bu bilgi sizi beyninizin kıvrımlarında alttan alta dürterek o taramaya götürür.
Sağlıkla kalın.