Evet, yanlış okumadınız. Tam olarak hayatla aramıza giren kara kedi gibi sinsi bir oluşum bu stres.
Stres insanoğlu var olduğundan beri dünya üstünde bulunan, zamansız gelen giden, bazen iyi bazen kötü sonuçlara yol açan bir duygudur. Bana sorarsanız duygudan daha çok baş belası demeyi tercih ederdim☺.
Stresin dozunu ayarlayabilmek günlük yaşamda gerekli parametrelerden bir tanesi. Gün içinde çok fazla strese maruz kalan ve bunu süreklilik haline getiren birisini düşünelim. Ne gibi sıkıntılar yaşar sizce?
Günlük yaşamında öfke kontrol kaybı, fazlaca düşünme, endişe duyma, korku, sağlıklı düşünememe, yapabileceği normal işlerde potansiyel kaybı, farkındalığının azalması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Bu kadarla kalmayıp fizyolojik etkileri de kendini tabii ki gösterecektir. Mesela iştah kaybıyla beraber kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, çevreden gelen uyarılara karşı aşırı duyarlılık gibi fizyolojik durumlar söz konusu olabilir. Stresli birey tüm bunları yaşarken çareyi sigara ya da alkol kullanmakta bulabilir. Ve tabi ki bu asla bir çözüm olmayıp yangına körükle gitmek kadar vahim bir durumdur. Özellikle bahsettiğim fizyolojik etkiler bağımlılık yapıcı maddeler ile daha da alevlenecektir.
Peki, hiç mi iyi bir yanı yok bu stresin?
Tabi ki var. Ama gelin görün ki tamamen düşük doza bağlı bir durum. Gün içerisinde hissettiğimiz o küçük stresli anlar bizi hayatta tutmaya yarayan en temel mekanizmalardan bir tanesi. Bizi harekete geçiren, yönlendiren, belki de kararsızlığımıza noktayı koyan bir etmen. Basit bir örnekle; tam karşıdan karşıya geçerken sol taraftan arabanın hızlı bir şekilde geldiğini gördüğünüz anda stres seviyeniz artmaya başlayacaktır. İşte şimdi karar verme zamanı. Ne yapacaksınız? Bence de koşarak kendinizi karşı kaldırıma atarsınız☺. Demeye çalıştığım şey çok basit. Az miktarda stres sizin içinde bulunduğunuz olayla muhakemenizi en doğru biçimde yapmanızı sağlar. Eğer yolun ortasında gayet rahat bir şekilde kalıp arabayı umursamasaydınız… Olacakları anmak bile istemeyiz herhâlde.
Kara kedimizin kendini çok göstermeyen beyaz tarafını da gördüğümüze göre sanıyorum ki doz kontrol işlemi başarılı oldu☺.
Unutmayın ki ‘Zehir ile ilacı ayıran dozdur.’ Kontrolü size bırakarak veda ediyorum ☺.
Eczacılarınız Burada sağlıklı günler diler…