Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

Eczacılar Burada platformu olarak, 6 Mart Çarşamba günü sizleri Prof. Dr. Afife Mat ve Ecz. Ahmet Turhaner moderatörlüğünde; Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan ile buluşturduk ve değerli eczacımızdan Tıbbi Bitkisel Ürünlerin Güvenliği ve standardizasyonu hakkında değerli bilgiler aldık.

Didem Deliorman Orhan; 1992 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden birincilikle mezun olmuştur. Aynı yılda araştırma görevlisi olarak girdiği Farmakognozi anabilim dalında 2002 yılında yardımcı doçent, 2003 yılında doçent olarak görev yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Japonya’da Tokushima Üniversitesi Eczacılık Bilimleri Fakültesi’nde Otsuka Fonu’ndan burs alarak doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. 2007 yılında Türk Eczacıları Birliği Akademisi Teşvik Ödülü’nü almıştır. 2009 yılından bu yana da aynı anabilim dalında profesör olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir. Fitoterapi sertifika eğitimlerinde ve Fitofarmasi programında da eğitici Schüssler tuzları konularında da eğitimler almıştır. Alanıyla ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası makale ve bildirisi vardır. Akılcı Fitoterapi, Hayatın Her Alanında Uçucu Yağlar, Uçucu Yağların Güvenliği ve Yeni ve Eski Homeopatik İlaçların Materia Medica’sı isimli kitapların çeviri editörü olup, dört ulusal ve on bir uluslararası kitap bölümü bulunmaktadır. Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği yönetim kurulu üyesidir, Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışma Kurulu üyesidir.

 

Bu etkinliğimizde kısaca şunlar konuşuldu:

  • İlaçların piyasada olması için güvenliği kanıtlanmak zorunda ama takviye edici gıdaların piyasadan çekilmesinden önce zararlı olduğu kanıtlanmalıdır.

 

  • Tıbbi bitkisel ürünlerin güvenliği, başlangıç maddeleri ve bitmiş ürünün spesifikasyonlarının belirlenmesi ve üretim metotlarının geçerliliği ile sağlanır.

 

  • Kalitesiz, etkisiz, güvenilir olmayan drogla kaliteli, etkili, güvenilir bitkisel ilaç üretilemez. Bu sebeplerle; bitkisel ilaçların üretiminde kullanılacak bitkilerin doğadan toplanması değil genetik, morfolojik ve kimyasal profilleri belirlenmiş tür/hibrit/çeşit/tiplerin kültürünün yapılması tercih edilir. Tarladan başlayıp ilacın kutuya girme anına kadar her aşama kontrol altında tutulur ve belirlenmiş standart prosedürler uygulanır.

 

  • Ekstraksiyon süresinin uzun olması, aslında ekstraksiyon verimliliği açısından önemli olmayabilir.

 

  • Ekstrelerin farmasötik bir forma sokulmasındaki en büyük tehlike solvan artığıdır.

 

  •  Standardizasyonda kullanılan marker bileşikler tağşişat tespitinde kullanılır mı?

       -Evet, kullanılır.

 

Tıbbi Bitkisel Ürünlerin Güvenliği ve Standardizasyonu hakkında gerçekleştirdiğimiz bu güzel etkinliğimize katılan katılımcılarımıza ve Sayın Didem Deliorman Orhan’a değerli bilgilerini bizimle paylaştığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gelecek E-Buluşmalarımızda sizleri tekrardan aramızda görmekten mutluluk ve onur duyarız.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir