Yeni üyelere özel fırsatlardan yararlanmak ve tüm içeriklere erişim için bugün kayıt olun! Kayıt ol>

Dünya genelinde diyabet vakaları artan tip 1 ve tip 2 diyabet vakalarının bir sonucu olarak git gide artıyor ve 2030 yılında 578 milyon olması bekleniyor.

Tip 2 diyabetin aşırı glukagon salgılanması, insülin direnci ve yetersiz insülin salgılanması da dahil üç temel semptomu bulunur. Ayrıca tip 2 diyabete sahip bireylerde sık sık yükselen vücut ağırlığı da problemler arasındadır.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, şeker gibi metabolik hastalıklar da dahil olmak üzere oruç tutmanın hem hasta hem de sağlıklı bireyler için faydalı olduğunu göstermiştir. Oruçla başlatılan enerji açığı tip 2 diyabete sahip kişilerde kalıcı kilo kaybına ve yüksek riski olan tip 2 diyabet hastalarında obezite oluşumunu önlemede yardımcı olabilir.

Eylül 2022’de, PubMed tarafından yönetilen sistematik olmayan bir incelemede konuyla ilgili 97 çalışma incelendi. Yazarlar, tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları için oruç tutmanın bazı önemli faydalarını gözlemledi. Özellikle, tip 1 diyabeti olan bireylerde oruç tutmak; hiperglisemi riski azalması, glisemik değişkenliğin düşmesi ve yağ metabolizması iyileşmesi ile ilişkilendirilmiştir. Tip 1 diyabet tedavisi; eksojen insülinli glisemiyi, diyetsel değişiklikleri ve hareket etmeyi düzenler ancak uzun süreli tip 1 diyabet vakalarında insülin direnci kötüye giderek kilo alımına sebep olabilir. Bu nedenle yazarlar, tip 1 diyabetle oruç tutulduğunda hipoglisemide geçirilen sürenin etkilenmemesini sağlamak için insülin ayarlamalarının dikkatlice hesaplanması gerektiğini vurgulamaktadır.

Oruç tutmak, yararlarına rağmen vücut yapısını ve kardiyometabolik sistemi kötü yönde etkileyebilir. Bu durum özellikle tip 1 diyabetli bireylerde şiddetli hipoglisemi insidansının arttığı Ramazan orucuyla geçerlidir. Bu popülasyon sürekli glukoz takibi gibi diyabetin öz yönetim prensiplerine hakim olmalıdır. Özetle yazarlar, oruç tutmanın hedeflenmiş yaşam tarzı ve kilo kaybının çok faydalı olduğu pre-diyabet yönetiminde etkili bir müdahale olabileceğini öne sürüyorlar.

Sonuç olarak geçerli inceleme tip 1 ve tip 2 diyabete sahip bireylerin şiddetli glisemik bozukluk riski olmadan oruç tutabileceklerini gösterdi. Ancak oruç sadece glikoz takibi ile birlikte uygulanırsa diyabet için etkili bir tedavidir. Tüm bu uyarılar, örneğin Ramazan gibi uzun süreli oruç tutan diyabet hastaları için oldukça önemlidir.

 

Kaynak: https://www.emjreviews.com/diabetes/news/is-fasting-beneficial-in-individuals-with-diabetes/

 

Çeviri: Nisa Nazlı Demir

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir