
FIP, 31 Ocak 2024 tarihinde demir eksikliği anemisinin semptomlarının düzenlenmesi(ve kişisel bakımın desteklenmesi) ile önlenmesi amacıyla eczacılara rehber olabilecek bir el kitabı (1) yayınladı!
PFIP CEO’su Catherine Duggan: “Eczacıların sağlık sisteminde rolünün artmasıyla demir eksikliği anemisinin önlenmesi ve tedavisi konusunda bilgi sağlamada kritik bir rol oynayabilirler. Bu yüzden eczacılara rehber olmak adına bu kitabı yayınlamak bizim için bir onur. Bu el kitabı, WHO’nun üreme çağındaki kadınlarda aneminin 2025 yılına kadar %50 oranında azaltılması hedefinde eczacıların katkıda bulunabilme fırsatının arttığını vurgulayan FIP 2022 raporundaki tavsiyelere cevap olarak oluşturuldu.” dedi.
Bu rehber; serbest eczacılarının, hastane ve araştırma eczacılarının demir eksikliği anemisindeki rolünü anlatıyor. Ayrıca çocuk, hamile olmayan üreme çağındaki kadınlar, hamile ve emziren kadınlar, kronik hastalığı olan yaşlılar ve kronik kan kaybı olan hastalar gibi özel popülasyonlara verilecek tavsiyeler için bilgi sunuyor.
Ülkemizde de toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almasının ve 6. ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besine geçilerek emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi, 4-12 aylık her bebeğe profilaktik amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanması, 13-24 aylık anemisi olan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla Nisan 2004’te “Demir Gibi Türkiye” programı başlatılmıştır. Bebekleri ve çocukları demir yetersizliğinin olumsuz etkilerinden korumak için bebeklere demir desteği verilmektedir. Tüm bebeklere 4. aydan 1 yaşa dek ücretsiz demir desteği sağlanması ve anemik bebeklerin tedavilerinin yapılması amaçlanmaktadır.
Tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyan demir eksikliği anemisi; özellikle doğurganlık çağındaki kadınların sağlığını etkilemekte, çalışma kapasitesini sınırlamakta, anne ve bebek ölümlerine neden olmaktadır. Anemi bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilemekte, enfeksiyonlara direnci azaltmaktadır. Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği anemisi psikomotor ve bilişsel gelişimi geciktirip zeka düzeyini olumsuz yönde etkilemektedir. Demir eksikliği olan 2 yaşından küçük çocuklarda uyum ve denge sorunları görülmekte bu çocuklar daha içe kapanık ve çekingen davranmaktadırlar. Bu tür etmenler çocuğun çevresiyle etkileşime geçip öğrenme yetisini engelleyebildiği gibi zihinsel yeteneklerini de köreltebilir. Demir yetersizliği sorunu önlenmediğinde ve kontrol altına alınmadığında sağlık sistemini etkilemesi, çocuklarda bilişsel yetenekleri engellemesi, yetişkinlerde ise üretkenliği düşürmesi nedeniyle ülke ekonomisine büyük yük getirmektedir.
1 bkz. https://www.fip.org/file/5751
Kaynakça:
https://www.fip.org/news?news=newsitem&newsitem=566
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme-programlari/demir-gibi-turkiye.html